Mungolian Jetset
CATEGORY

Monthly Archives: JULY 2011


JULY, 2011


Nordisko


De krossar oss i skidspåren och BNP, slår oss numer även i hockey och har en helt överlägsen bananpåläggskonsumtion. Att våra norska grannar dessutom smiskar upp oss rätt ordentligt i paradgrenen nudisco är knappast någon hemlighet men ibland dyker det upp en extra anledning att påminna om det.

För trots remixerna är paketet i första hand ändå mest en strålande förvändning att (åter)upptäckaden helt fantastiska originalversionen av Moon Jocks n Prog RocksMungolian Jetset-duon Pål Nyhus och Knut Petter Saevik tar fasta på progressiv-delen i titeln och bygger, under de mest dansant gungande tretton minuter du kommer höra i år, upp en storslagen hyllning till ursprunget.

En ständigt eskalerande rytm där ett congadriv en bit in verkligen plockar upp farten och skickar iväg allting i omloppsbana kring planeten Disco. Murriga basgångar, koklockor, handklapp, psykedeliska melodislingor, lika fejkat blås som stråkar, wahwah-gitarrer, vocoderrefräng och ett stänk vemod – allt på precis rätt plats – landar till slut på ett mörkt, kokande hett och lyckorusande dansgolv.

Det räcker verkligen alldeles utmärkt så. Men som bonus finns det dessutom ett antal remixer som alla på allra bästa sätt sätter sin egen prägel utan att tappa bort originalet på vägen, vilket inte är självklart alla gånger. Todd Terje fokuserar på både de funkigt svettiga delarna och de mer Hi-NRG-elektroniska i sina båda versioner. Jan Schultze och Christian Pannenborg betonar istället rytmen och vokalsamplingen i sin mer nedtonade innan Frisvold & Lindbaek slår av turbon och levererar det som kommer närmast en dubversion.

Samtidigt ler salig Larry Levan på sitt moln och börjar sticka på en lusekofta.

David Drazdilposted by THE MUNGOLIAN WEB GNOME  July 27, 2011 14:38  Reviews  comments (0)


ARCHIVERSS